Opis produktu: To łatwa w przygotowaniu i pyszna zupa dla wszystkich. W jej skład wchodzą: buraki ćwikłowe, pomidor, kapusta, marchew oraz fasolka szparagowa. Smak dodatkowo podkręci aromatyczny seler.
Seler: Zawiera
Jaja: Może zawierać
Mleko: Może zawierać
Gorczyca: Może zawierać
Pszenica: Może zawierać
Format oznakowania alergenów: Tłusty druk
Składniki: warzywa w zmiennych proporcjach: buraki ćwikłowe 50%, kapusta biała, pomidor, marchew, fasola szparagowa, seler
Tekst dotyczący alergenów: Produkt może zawierać: gorczycę, mleko, jaja, mąkę pszenną
Przepisy: Kulinarne inspiracje Hortex
Chłodnik z jogurtem kozim i koperkiem
Składniki:
- Barszcz ukraiński Hortex - 1 opakowanie
- 250 ml bulionu warzywnego
- 150 ml jogurtu koziego
- 250 ml kefiru naturalnego (gęstego)
- 100 g zakwasu buraczanego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1/2 pęczka koperku
- sól, pieprz
Gotowe w 30 minut
Przygotowanie:
Barszcz zalej bulionem i gotuj do miękkości warzyw. Dodaj zakwas i całość zagotuj, dopraw do smaku solą, pieprzem, startym czosnkiem, sokiem z cytryny i majerankiem. Następnie zdejmij z ognia i odstaw do ostudzenia. Całość wymieszaj z jogurtem, kefirem, posiekanym koperkiem i wstaw do lodówki. Chłodnik podawaj z kleksem jogurtu, posypany po wierzchu świeżym koperkiem.
Wymiar liczbowy: 450
Tekst dowolny o pochodzeniu: Miejsce pochodzenia: Unia Europejska
Pozostałe informacje: Energia w 100 g: kJ 138 kJ / 33 kcal
Przechowywanie: Chronić przed rozmrożeniem. Nie zamrażać powtórnie.
Sposób przechowywania w warunkach domowych (temperatura / okres przechowywania)
* - 6°C 4 dni
** - 12°C 1 miesiąc
*** poniżej -18°C do daty podanej na opakowaniu
Przechowywać w temperaturze poniżej -18°C
Nazwa produktu uregulowana prawnie: Mieszanka warzywna. Produkt głęboko mrożony.
gotowy w 20 minut
zamrożone tuż po zbiorach
Rozmiar opakowania: 450
Jednostka (tekst opisowy): g
Gotować: Garnek: Zawartość opakowania wsypać do garnka i dodać ok. 1 l wody, kostkę rosołową, ziele angielskie, liść laurowy, ziarenka pieprzu. Zakwasić octem lub cytryną. Gotować ok. 20 minut. Pod koniec gotowania doprawić do smaku solą. Do barszczu można dodać śmietanę. Od postaci zamrożonej