Opis produktu: Kwasek cytrynowy Winiary nadaje przyjemnie kwaśny smak zupom, takim jak barszcz czerwony czy żurek, a także sałatkom warzywnym, dressingom i sosom sałatkowym oraz marynatom do mięsa. Dodany do świeżych oraz mrożonych owoców i warzyw pomaga zapobiegać ich ciemnieniu.
Przepisy: Konfitura jabłkowa
Potrzebujesz:
jabłka (1,5 kg, słodkie)
cukier (100 g)
Kwasek cytrynowy Winiary (1 łyżeczka)
woda (0,5 szklanki)
Przepis:
Jabłka umyj, obierz, pozbaw gniazd nasiennych, pokrój w kostkę. Do szerokiego garnka o grubym dnie wsyp cukier, dodaj jabłka oraz Kwasek cytrynowy Winiary rozpuszczony w 0,5 szklanki wody. Praż jabłka na dużym ogniu około 20 minut, cały czas mieszając, aż nabiorą jasnozłotego, szklistego koloru. Dla dekoracyjnego wyglądu ozdób ścianki plasterkami cytryny w cukrze (przed krojeniem dokładnie wyszoruj cytrynę szorstką myjką lub szczoteczką). Przełóż gorącą konfiturę do wyparzonych słoików, wyczyść krawędzie, zakręć i odstaw do góry dnem aż do ostygnięcia.
Wymiar liczbowy: 50
Przechowywanie: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Nazwa produktu uregulowana prawnie: Kwas cytrynowy.
Rozmiar opakowania: 50
Jednostka (tekst opisowy): g